top of page

Wat is een gerstekorrel eigenlijk?

Gerstekorrels.jpg

Eén van de beauty problemen, waarmee mensen naar de schoonheidsspecialist stappen, zijn gerstekorrels. Ik krijg dan ook regelmatig de vraag, wat zijn gerstekorrels precies? Heb je er al eens van gehoord? Het wordt ook wel milia genoemd. Ze zien eruit als witte, stevige korreltjes onder de huid. Wat is hier precies aan de hand? En wat kun je eraan doen? In deze blog geef ik antwoord op de vraag: wat is een gerstekorrel?

Onder de loep: de gerstekorrel
We nemen hier gerstekorrels (milia) letterlijk en figuurlijk onder de loep. Ze zijn namelijk vaak nauwelijks te zien. Toch storen veel mensen zich eraan, of maken ze zich soms zorgen over wat deze korreltjes nu precies zijn. Ik kan je hierbij direct gerust stellen, want ze zijn geheel onschuldig. Soms komen ze individueel voor, maar vaak verschijnen ze in groepjes. Je herkent gerstekorrels als kleine, witte korreltjes onder de huid. Ze kunnen hard aanvoelen. Ze horen geen pijn te doen. Het enige probleem, is dat je ze misschien niet mooi eruit vind zien en je huid er minder egaal door is.

Wat is er precies aan de hand?
Gerstekorrels ontstaan doordat keratine onder de opperhuid een kleine cyste vormt, wanneer talg- en zweetkliertjes verstopt raken. Keratine dient als bouwstof voor je huid, nagels en haren. Normaal gesproken, zou je denken dat onder deze omstandigheden puistjes zouden ontstaan. Echter, wanneer de huid erg droog is, kunnen hierdoor de huidcellen vast komen te zitten onder de opperhuid. We kunnen gerstekorrels dan ook omschrijven als kleine, witte pitjes onder de huid. Een verstopte klier met keratine wordt dus als het ware bedekt met een dun vliesje. Wat je ziet en voelt, is een wit en verhard bultje; de gerstekorrel.

De oorzaken van gerstenkorrels
Zoals hierboven al beschreven staat, speelt vooral een tekort aan vocht een rol bij het ontstaan van een gerstekorrel. Daarnaast kunnen ze ook ontstaan als de huidvernieuwing niet soepel verloopt, doordat deze vertraagd is. Deze soort gerstekorrels noemen we ook wel primaire milia. Er bestaat ook secundaire milia. In dat geval gaat het om vergelijkbare cysten met dezelfde aanblik. Deze ontstaan alleen op een andere manier, namelijk door het verstopt raken van de kanalen naar de opperhuid, als gevolg van verbranding, blaarvorming of verwondingen.

Bij wie en waar komen ze veel voor?
Iedereen (van alle leeftijden) kan gerstekorrels krijgen, zowel baby’s als volwassenen. Heb je last van huidproblemen, als rosacea? Dan heb je meer kans op een gerstekorrels. Dat geldt eveneens als je blaren hebt gehad. Er wordt ook gezegd dat het krijgen van gerstekorrels gelinkt is aan erfelijke factoren, maar daar moet nog meer onderzoek naar gedaan worden. Gerstekorrels kunnen overal in het gezicht voorkomen, maar we zien ze vooral rond de ogen. Kenmerkend is ook dat er vaak één gerstekorrel op het ooglid of op de lip voorkomt.

Hoe kan je een gerstekorrel verwijderen?
Gerstekorrels gaan meestal niet vanzelf weg, ze kunnen jarenlang aanwezig blijven. Wat je in ieder geval niet moet doen, is een gerstekorrel uit proberen te drukken, zoals een puistje! Dit zal je namelijk sowieso niet lukken, omdat het om een verharding gaat. Het enige wat je hiermee bereikt, is dat je de huid beschadigt. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Een gerstekorrel verwijderen behoort tot het werkveld van professionele schoonheidsspecialisten. Wij gebruiken hiervoor een steriele naald, waarbij er een opening wordt gemaakt, zodat het gerstekorreltje gemakkelijk verwijderd kan worden.

Hoe kan je gerstekorrels proberen te voorkomen?

- Gerstekorrels kunnen ontstaan door een vochttekort, zorg er dus voor dat je minimaal 2 liter water per dag drinkt om je huid voldoende te laten hydrateren.

- Doordat huidcellen zich niet snel genoeg vernieuwing, kan keratine zich gaan ophopen. Vervolgens verhard de keratine en de klieren kunnen dan verstopt raken. Door regelmatig je huid te scrubben zorg je ervoor dat je de dode huidcellen weghaalt en zullen de talgklieren minder snel verstopt raken. Houdt er rekening mee dat de huid rondom de ogen kwetsbaar is. Scrub daarom je gezicht met een milde scrub, bijvoorbeeld de Gentle Scrub Wash van Extenso Skincare.

- Bescherm je huid tegen de zon om beschadigingen te voorkomen met een goede zonbeschermer, bijvoorbeeld de Skin Recover Shield van Extenso Skincare. 

Voel je van harte welkom om eens langs te komen bij Masha's Beauty Studio als je last van hebt van onzuiverheden zoals gerstekorrels! Boek direct een reinigende gezichtsbehandeling in via de online agenda, door op de button hiernaast te klikken.

bottom of page